Vad har du i din korg ?
Det är semestertider och många vill ta med sig en korg med picknickmat för att kunna ta fram när man blir hungrig. Eller kanske när barnen blir hungriga då dom har en tendens att bli hungriga så fort man kommer fram dit man åkt.
Men vad har man i sin korg och vad kan man enkelt förbereda ?
Är ni vuxna personer som ska ha med sig nått kan det vara en baguette, ost, vindruvor och en kanna med kaffe.
Och vill ni kanske ha med sig något matigare så kan grillade kycklingben som ni köpt med på vägen med lite sallad vara ett förslag.
Pizzabullar är något som är väldigt populärt både för barn och vuxna. Det är lätt att ta med och lätt att äta på en sandig filt nere på stranden eller på vägen till något kul. Och dom är inte svåra att göra och du kan ju fylla dom med vad som helst som ni tycker är gott.
Här kommer ett enkelt recept på 25 stycken pizzabullar. Gör dom i förväg och lägg i frysen och ta fram på kvällen innan eller när ni ska åka iväg på utflykten. Du kan antingen köpa färdig tomatsås eller göra en egen.
- 25 g jäst
- 2,5 dl ljummet vatten – 37 grader
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk socker
- 2 tsk salt
- 2 ägg
- 9 dl mjöl
Fyllning
- 3 dl tomatsås – köpt eller egen enligt nedan recept
- 200 g skinka – strimlad, rökt, eller kassler
- 150 g ost – riven
Tomatsås
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 400 g krossade tomater
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar – grovmalen eller finmalen
- 1 tsk basilika
- 1 tsk oregano
- 1 msk socker
- Lös upp jästen i vatten och olja. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop degen så den blir smidig. Spara lite mjöl tills du ska baka ut degen.
- Låt degen jäsa under duk 30 minuter medan du gör tomatsåsen.
- Skala vitlöksklyftorna och rosta dom i oljan – tills dom blir bruna. Tillsätt krossade tomater och kryddor och småkoka allt i ca 20 minuter eller tills såsen tjocknat.
- Mixa tomatblandningen med en mixerstav och låt det sen bli kallt.
- Sätt ugnen på 225 grader
- Kavla ut degen till en rektangel ca 25×50 cm och bred ut tomatsåsen över hela degen. Strö över strimlad skinka eller vad du vill ha i bullarna och riven ost. Rulla ihop degen precis som om du gör vanliga bullar och skär till 25-30 bullar. Lägg dom i bullformar eller på bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i 30 minuter.
- Pensla bullarna med med uppvispat ägg och grädda dom mitt i ugnen i ca12-15 minuter. Tänk på att alla ugnar är olika så håll koll på slutet så dom inte blir brända.