Okategoriserade

Bästa tipsen för en god stekt lax

Perfekt frasig

Lax är både nyttigt och gott. Och att steka en laxbit så du får en sån där perfekt frasig yta och är saftig inuti kan ibland göra att man inte vågar bjuda på det. Här kommer bästa tipsen för en god stekt lax.

Den bästa laxen att steka är färsk. Om du kan filea en fisk så köp det. Annars kan du också få hjälp över disk.

Se till att bitarna är så jämntjocka som möjligt så att alla bitar blir klara samtidigt om du steker fler.

Torka av laxbiten med papper innan du lägger den i din stekpanna. Om den är för blöt kyler den botten och stekytan blir inte lika bra. Glöm inte att salta bitarna.

Använd ganska mycket smör i pannan när du steker och låt stekpannan bli riktigt varm.

Lägg inte i för många bitar samtidigt utan stek hellre i omgångar.

Alla tycker om sin lax olika när det gäller innertemperatur. Vissa vill ha 50, 60 eller nån temperatur däremellan och det lättaste sättet att få perfekt temperatur är att använda en termometer. Och när laxens kärna har nått den temperatur du vill ha ska du ta bort den från stekpannan på en gång.

Har du större laxbitar kan du steka en fin yta på dom i stekpannan och sen tillaga den klart i ugnen i 800-100 grader. Men glöm inte att kolla med din termometer så inte laxen ligger inne för länge. Då blir den torr och tråkig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *