Okategoriserade

Pasta

Durumvete

Kombinationen mjöl och vatten eller ägg, hopknådad till olika former, färsk eller torkad och sedan kokad och serverad med olika såser eller fyllningar finns världen över. Det vi brukar kalla pasta är den italienska och ordet kommer ifrån italienskans pasta som betyder deg. Varför just italien har blivit det stora pastalandet är för det varma klimatet där durumvete trivs som bäst. I Sverige går det inte att odla durumvete, men efter att i 15 år försökt odla det odlas idag durumvete på Gotland.

Durum är det bästa vetet att göra pasta på. Durum har har hög glutenhalt med långa glutentrådar som gör pastan extra formbar och smidig. Den mesta pastan som vi köper idag är gjord just på durumvete.

I dag finns det många sorters pasta att köpa och dessutom med eller utan ägg. Sen finns det så många olika recept att göra med pasta. Och vill du göra egen pasta tycker jag du ska testa att göra det. Du kan göra vilken form du vill. Men du får tänka på koktiden så att dom blir klara. Men det är enkelt att testa med en eller två i kokande vatten innan du häller i resten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *