Okategoriserade

Röda vinbär

Börja planera nu vad du ska göra med dom

Det är många som har vinbär i sina trädgårdar. Det finns en del sorter att välja emellan. Men jag tycker mest om den röda. Men sen finns det också svarta och vita men också olika varianter på dom också självklart. vinbären börjar mogna runt juli om man har dom i sin trädgård. Det kan gå snabbare om man har en kruka. Men har man buskar i trädgården kanske man ska planera redan nu vad man ska göra med dom.

Du kan både göra saft, frysa in dom till dekoration senare under året, baka med dom eller göra gele. Jag brukar göra olika saker varje år. Men det som jag tycker är godast är att göra gelé av dom.

 

  • 2vinbär
  • 2 dl vatten
  • 9 dl socker – per liter avrunnen saft
  1. Rensa och skölj bären. Men du behöver inte ta bort dom från stjälkarna.
  2. Koka ihop vinbären och vatten tills bären i ca 10 minuter. Häll allt i en sil med ställning och låt allt rinna genom silen i cirka 30 minuter.
  3. Mät upp hur mycket saft du fått så du vet hur mycket socker du behöver.
  4. Koka upp saften i en ren gryta. Ta grytan från spisen och rör försiktigt i sockret. Koka upp allt igen till det bubblar.
  5. Ta grytan från spisen och låt den stå i cirka 5 minuter. Tag bort hinnan som bildats med en hålslev. Ös upp geléen i varma, små glasburkar, ändå upp till kanten. Sätt genast på rena lock och förvara i kylskåp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *