Våffeldagen, bästa dagen på året!

Våffeldagen är en högtid som man firar över hela världen. Detta inkluderar Sverige där man firar dagen den 25 mars varje år. Denna dag är också känd som “Vårfrudagen” vilket är en katolsk högtid som hyllar Jungfru Maria. Dagen är en av de mest populära dagarna för att äta våfflor i Sverige.

Våfflor är en maträtt som är gjord av smet som man gräddar mellan två heta plattor. Plattorna kan vara gjorda av olika material, men vanligtvis är de gjorda av gjutjärn eller non-stick-belagda ytor. Smeten som man använder  för att göra våfflor innehåller ofta ingredienser som mjöl, ägg, mjölk, socker och smör. Dock är det många olika recept för våffelsmet, och smeten varierar på många olika sätt beroende på smak och önskemål.

Historien bakom

Historien bakom våfflor går långt tillbaka i tiden. Det finns dokumentation som visar att man har ätit våfflor så tidigt som under 1100-talet i Europa. Det första våffeljärnet såg man troligtvis första gången på 1300-talet, vilket möjliggjorde en enklare tillverkning av våfflor. Våfflor blev sedan en populär maträtt i hela Europa under 1600- och 1700-talet.

I Sverige är våfflor en mycket populär maträtt och äts ofta som efterrätt eller mellanmål. Det finns också många olika varianter av våfflor, inklusive belgiska våfflor, som är större och mjukare än vanliga våfflor. Vanliga svenska våfflor serveras ofta med grädde och sylt, men det finns också många andra sätt att servera dem på, såsom med glass, frukt eller choklad.

Våffeldagen är en högtid som firas över hela världen, men har olika datum i olika länder. I Sverige firas våffeldagen den 25 mars varje år, vilket sammanfaller med Vårfrudagen. Under denna dag äter många svenskar våfflor och firar med vänner och familj. Det är en dag att njuta av denna läckra maträtt och fira den långa historien bakom den.

Sammanfattningsvis är våfflor en läcker maträtt som har en lång historia. Våffeldagen är en dag att fira denna maträtt och att njuta av den tillsammans med vänner och familj. Oavsett hur du väljer att servera dina våfflor, är det säkert att de alltid kommer att vara en favoritmat för många svenskar och människor runt om i världen.

Här är ett klassiskt recept på svenska våfflor

Ingredienser

 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 3 dl mjölk
 • 2 ägg
 • 75 g smör, smält

Instruktioner

 1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en stor skål.
 2. Tillsätt mjölk och ägg i skålen och vispa till en jämn smet.
 3. Tillsätt smält smör i smeten och blanda väl.
 4. Låt smeten vila i cirka 10 minuter.
 5. Värm upp våffeljärnet och smörj det lätt med smör eller matolja.
 6. Häll en klick av smeten i mitten av varje våffelplatta och stäng locket.
 7. Grädda våfflorna i 2-3 minuter eller tills de är gyllenbruna.
 8. Servera våfflorna med grädde och sylt eller andra toppings efter önskemål.

Tips: För extra fluffiga våfflor kan du separera äggulor och äggvitor och vispa äggvitorna till fasta toppar innan du blander in dem i smeten försiktigt före gräddning.

Ett annat tips är att hälla in lite bubbelvatten för att få till den där extra krispigheten i dina våfflor

Hoppas det här receptet hjälper dig att göra läckra våfflor!

våffeldagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *