Okategoriserade

Ta hand om din ugn

Här är 7 saker du inte borde göra mot din ugn!

 

Ta hand om din ugn

Efter middagen dukas det av och matbordet torkas. Men du borde ägna din ugn några minuter efter varje gång du använt den. Smulor och gammalt kladd blir svårare att få bort ju längre du låter dem vara.  Dom kan även ge oönskat os när du sätter på ugnen nästa gång. Om du använder en plåt för att till exempel samla upp fett. Glöm inte att diska av den efter varje användning.

Du slänger in frysta kycklingfiléer i ugnen innan de är ordentligt tinade. Då måste du anpassa tillagningstiden så att du inte riskerar att få matförgiftning. För att vara på den säkra sidan är det bäst att låta maten tina helt innan du sätter in den i ugnen.

Temperatur

Du ställer temperaturvredet för ugnen. Och du litar kallt på att ugnen har exakt rätt temperatur när den signalerar att den uppnått önskad temperatur. Ugnen känner av sin temperatur på ett enda ställe. Och det är ofta ett ställe där din mat inte kan placeras. Investera i en enkel ugnstermometer som du kan hänga på exempelvis ugnsgallret, så kan du alltid vara säker på att ugnen har rätt temperatur.

Traditionella ugnar värmer från ett håll, medan varmluftsugnar har en fläkt som sprider värmen jämt i ugnen. Funktionen har större effekt än man kan tro. Men den cirkulerade luften får maten att tillagas snabbare vilket gör att den snabbt kan bli överkokt.

Bakar du och sätter in formar på flera nivåer samtidigt i ugnen är varmluftsfunktionen perfekt, eftersom alla lager då tillagas jämnt.

Städa bakom

Drar du aldrig fram spisen och städar bakom? Då kommer du att få en rejäl överraskning när du väl gör det. Utsidan och baksidan av din spis blir även de skitiga. Fett rinner ner och smulor och matrester kakar gärna ihop sig i springor och skrymslen. Se till att ge hela din spis en rejäl genomgång med jämna mellanrum.

När du använder spis- och ugnsvreden efter att du handskats med mat, så lämnar du garanterat baciller kvar på dem. För att vara säker på att de blir helt rena, plocka av dem från innan du börjar skrubba dem. Ofta gömmer det sig en hel del fett och smuts även på baksidan av vredet. På dem flesta spisar får du av vredet genom att sonika dra det rakt ut från sitt fäste.

Element

Din ugn må vara varm, men värmeelementet i den är glödande hett. Det är ovanligt att saker börjar brinna i en vanlig ugn, men var försiktig så att inte varken bakplåtspapper eller mat vidrör värmeelementet. När du rengör ugnen, se till att försiktigt torka av eventuellt matspill även från värmeelementet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *