Mat

Varför heter det pepparkaka?

En vanligt inslag till fikat nu under hösten och julen är ju pepparkaka, men är det egentligen rätt namn eller har vi blandat ihop vad den egentligen heter då vårat svenska språk har uppdateras sedan vi namngav detta goda tilltugg?

Kryddkakor eller Pepparkakor?

Förmodligen har pepparkakan fått sitt namn av människor förr i tiden då man inte var så bra på skilja på olika smaker och kryddor i Sverige. Det var nämligen så att om det inte var salt förut så var det peppar. Så om det var nejlika, curry eller svartpeppar så bennämnde man det som peppar. Så just ordet peppar fungerade som ett samlingsnamn till allt som inte var salt. Så när man då fick tillgång till pepparkakor så var det en smakupplevelse utan dess lika då kakan var kryddad med massa olika sorter och har en speciell smak. Då valde man att döpa denna nya kaka till pepparkaka, alltså samlingsnamnet på allt som inte var salt och hop med kaka. Hade man följt samma procedur idag så hade namnet istället blivit kryddkakor, då namnet krydda är vårat samlingsnamn idag och inte peppar. Därför borde vi döpa om pepparkakor till kryddkakor då kakans namn är efter samlingsnamnet och inte efter kryddad peppar.

Egen eller köpt deg?

Har du något bra recept på pepparkakor, eller kryddkakor? Brukar du köpa egen deg eller gör du helst en egen? Vill du ha några speciella former på dina kryddkakor eller är det dom klassiska hjärtan du föredrar? Förra året så testade jag att göra raw pepparkakor vilket blev en succé, då kunde man även göra raw pepparkaksbollar också vilket gjorde det till en ny variant. En blandning mellan chokladbollen och pepparkakan, barnan älskade denna sort. Får se om vi gör den även i år eller om vi ska hitta några andra roliga varianter för år 2022. Skicka gärna in era exempel på pepparkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *