Rabarber

Har du rabarber i din trädgård ?

Vi som har rabarber i våra trädgårdar ser nu hur rabarbern växer så det knakar. Men har du inga rabarber i trädgården finns den nu att köpa i affärerna.

Och det finns så mycket du kan göra med rabarber. Det snabbaste man kan göra om man har folk som är på väg är en smulpaj med rabarber. Och där finns det många recept också. Men brukar du ha basvaror hemma och kanske nått äpple eller jordgubbar kan du göra enligt nedan.

Smuldeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 krm flingsalt
  • 175 g kylskåpskallt smör
  • 2 dl strösocker

Fyllning

  • 400 g rabarber
  • 1 medelstort äpple eller 150 g jordgubbar
  • 2 tsk potatismjöl

Till servering

  • eventuellt vaniljsås eller glass
  1. Smuldeg: Mät upp mjöl, havregryn och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och nyp ihop till en smulig massa. Arbeta in sockret. Det går också bra att köra ihop degen snabbt i en matberedare.
  2. Fyllning: Skär rabarbern i centimetertjocka bitar. Skala och kärna ur äpplet och skär det i små bitar. Har du jordgubbar delar du dom i små bitar. Blanda frukten med potatismjöl.
  3. Strö ut hälften av smuldegen i botten av en pajform. Fördela frukten över degen och avsluta med resten av smulorna.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 50 minuter eller tills pajsmulorna börjar bli gyllenbruna.
  5. Låt pajen svalna lite och servera med vaniljsås eller glass.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *