Okategoriserade

Lökar

Flera sorter

I dag finns det olika sorters lök att använda till olika maträtter och inläggningar. Alla lökar smakar olika beroende på vad man tycker om och det är kul att experimentera med dom. Tillsammans blir dom goda tillsammans så våga testa dom olika lökarna.

I Sverige är det den gula löken som är den vanligaste sorten. Men det finns femton stycken löksorter som du kan använda och handla. Eller varför inte odla. Efter den gula löken kommer den röda. Den är lite mildare än den gula och den lämpar sig bättre att äta rå än den gula löken. Den röda löken är också mycket god att pickla och passar till många maträtter.
Steklök är mindre än gul- och rödlök. Dom är mildare i smaken och passar att tillagas hela i pannan eller grytan men har annars samma användningsområden som de större lökarna. Silverlöken är en nära släkt med gul- och rödlök men har en mildare smak och går precis som rödlöken utmärkt att ätas rå. Skalet är silverglänsande och fruktköttet är vitt. Silverlök tål däremot inte lagring.
Det här är dom lökarna som används mest, men det finns som sagt fler sorter att prova.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *