Kräftskiva
Är det snart dax för kräftor ?
Vissa kokar sina kräftor själv och vissa köper sina färdigkokta i affären eller i en fiskaffär. Men man vill ju ha något till sina kräftor när man ska bjuda på dom. Och då är det många som gör västerbottenpaj. Den är både god och passar perfekt till kräftorna.
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 125 g smör
- 1 ägg
Fyllning:
- 3 ägg
- 300 g riven västerbottensost
- 2 1/2 dl mellangrädde
- 1 dl mjölk
- lite salt och svartpeppar
- Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
- Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
- Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
- Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
- Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
- Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
- Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.
- Servera pajen ljummen.