Hemmagjord tomatsås
Enkelt är också gott
En god och fyllig tomatsås som man gjort själv är ännu godare än den man köper och du kan krydda den så mycket dun vill. Och når det gäller kryddorna finns det lite trix som du kan göra för att få den till din alldeles speciella tomatsås.
Ju längre du kokar tomatsåsen ju godare och fylligare blir den. Den måste åtminstone koka i 20 minuter, men har du tid så låt den stå och småputtra i 1 – 2 timmar.
Vill du ha en liten annan smak på din sås kan du tillsätta någon krm med rosmarin. Och istället för torkade örter kan du använda färska. Eller varför inte byta ut chiliflakes till färsk röd chili.
- 2 paket passerade eller krossade tomater
- 1 liten gul lök
- 0,5 tsk chiliflakes
- 2 klyftor vitlök
- 3 msk olivolja
- 0,5 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk torkad basilika
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk röd vinäger
- 0,5 tsk socker
- Skala och hacka löken. Pressa vitlöken.
- Fräs lök och vitlök i lite olivolja utan att det får färg.
- Häll i dom passerade eller krossade tomaterne, basilika, oregano, salt, vinäger, peppar och socker.
- Låt tomatsåsen småputtra på låg värme och rör då och då – minst 20 minuter eller mer – efter 1-2 timmar är tomatsåsen riktigt god.
- Smaka av tomatsåsen med salt, peppar, vinäger och socker.