Okategoriserade

Egen ketchup

Det är både enkelt och kul att göra egen

Att göra sin egna tomatketchup är inte så svårt som man tror. Och det finns så många olika tomater som man kan använda. Och gör du mycket ketchup kan du dessutom tillsätta konserveringsmedel ifall du vill frysa in i mindre burkar eller paket.

Om du har ungefär ett kilo tomater och vill göra egen ketchup så får du ungefär ut 8 dl. Så du vet hur du ska förpacka och förvara den. Sen är det enkelt att koka ihop den. Du skär tomaterna i grova bitar. Och gör likaså med en gul lök.

Lägg dom stora bitarna av tomater och lök i en panna och tillsätt 2 dl socker, 1 1/2 dl ättiksprit och 1 msk worcestersås. Krydda till allt med salt och peppar och låt allt koka upp. Låt allt stå och koka utan lock i ungefär 1 timme. Titta till den ibland och rör i den och skumma av den med en sked. Eller så tillsätter du 1 msk rapsolja i slutet av kokningen. Den gör att kokningens ytspänning minskar och skummet försvinner.

Ta bort pannan från spisen och mixa ketchupen slät med en mixerstav. Låt det svalna innan du häller upp det på flaskor eller burkar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *